آخر هفته در باغ نگارستان
در مجلهی پرومی قصد داریم هر از چند گاهی به معرفی مکانهایی که رفتن به آنجا خالی از لطف نیست بپردازیم. مکانهایی که ما از آنها تحت عنوان جاهایی که باید رفت یاد میکنیم! در ادامه با ما همراه باشید.
امروز به عنوان اولین معرفی تصمیم داریم به میدان بهارستان و از جمله قدیمیترین بافتهای شهری تهران سری بزنیم؛ جایی که تمرکز ساختمانهای حکومتی و سیاسی در آن به وضوح حس میشود. یک ضلع آن مجلس شورای اسلامی و در ضلع دیگر سازمان برنامه و بودجهی استان تهران قرار دارد. اما پیش از همهی اینها و قبل از آن که میدان بهارستان که از حدود ۱۰۰ سال پیش قلب تصمیمگیری ایران شود، در حدود سال ۱۱۸۷ (هجری خورشیدی) قصر یا باغی تحت عنوان باغ نگارستان (که به دلیل وجود نقاشیهای متعدد از فتحعلی شاه و درباریان به این نام مشهور شد) به دستور فتحعلی شاه قاجار، با هدف ایجاد یک مرکز ییلاقی در خارج از دارالحکومه تهران ساخته شد. باغ نگارستان طبق اسناد تاریخی موجود از دوران قاجار وسعتی بیش از این داشته است. بطوریکه جنوب آن از ضلع شمالی میدان بهارستان آغاز میشده و شمال آن تا دروازه شمیران و غرب باغ تا خیابان صفیعلیشاه وسعت داشته است. اما در سال ۱۲۴۹ خورشیدی با اجرای طرح توسعهی شهری ناصرالدین شاه، باغ نگارستان وارد محدودهی شهر تهران شد و به مرور از وسعت آن کاسته شد
در طول بیش از پنجاه سال، تعداد زیادی از شخصیتهای علمی، ادبی و هنری کشور چون: ملکالشعرای بهار، کاظم عصار، علیاکبر دهخدا، بدیعالزمان فروزانفر، علینقی وزیری، جلالالدین همایی، سعید نفیسی، محمود حسابی، ابراهیم پورداوود، غلامحسین صدیقی، پرویز خانلری، محمد معین، محمدابراهیم باستانی پاریزی، علیمحمد کاردان و … در این مجموعهی تاریخی به تحصیل و تدریس علم پرداختهاند. اولین کلاسهای دانشگاه تهران نیز در این باغ تشکیل میشد. اما حدود ۱۲ سال پس از تاسیس دانشگاه تهران از سال ۱۳۲۵ خورشیدی به بعد، برخی از دانشکدهها به محل فعلی دانشگاه تهران منتقل شدند. از سال ۱۳۳۵ خورشیدی این بنای عظیم به مؤسسهی لغتنامهی دهخدا، مؤسسهی جغرافیا، مؤسسهی زبانهای خارجی و کلاسهای عمومی دانشکدهی ادبیات اختصاص یافت و در سال ۱۳۳۷ خورشیدی به همت دکتر غلامحسین صدیقی به مؤسسهی تحقیقات علوم اجتماعی و تعاون واگذار گردید.
از جمله مجموعههای موجود در این باغ میتوان به موزهی مکتب کمال الملک، تالار اسفرجانی شامل نقاشیهای علی اسفرجانی، مجموعهی ملک الشعرای بهار، مجموعهی مردم نگاری و مجموعهی مجسمههای مینیاتور جهانگیر ارجمند یاد کرد.
اگر به دنبال مکانی جذاب و دیدنی و درعین حال دنج برای استراحت، تفریح و گپوگفت با دوستانتان میگردید، به شما پیشنهاد میکنیم باغ نگارستان را از دست ندهید.
هزینه ورود به مجموعه برای ۶ ماه اول سال ۱۳۹۷، ۳۰۰۰ تومان و برای مجموعهی موزهها ۵۰۰۰ تومان میباشد.
آدرس: تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار رفیع
کامنت خود را بگذارید